قیمه نثار

قیمه نثار؛ غذای خوب قزوین


استان قزوین از موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی منحصربه‌فردی برخوردار است که تاثیر فراوانی در تنوع غذایی آن دارد و غذاها و شیرینی‌های سنتی این استان، نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر دارای محبوبیت بسیاری است.اگر سفر به قزوین،مهد هنر خوشنویسی را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب کرده اید، پس از گذر از خیابان سپه، و تماشای نفایس میراثی قزوین بدنیست، سری به رستوران های خوب قزوین بزنید و از غذاهای سنتی قزوین دلی از عزا درآورید. اگر قیمه نثار قزوین را برای سرو کردن، انتخاب کردید بی شک انتخاب شما، بهترین بوده است. چرا که قیمه نثار قزوین تنها یک غذا، نیست؛ بلکه یک اثر معنوی برای استان است. قیمه نثار قزوین از محبوب ‌ترین و در عین حال معروف ‌ترین غذاهای سنتی استان قزوین محسوب می‌شود و به دلیل استقبال گردشگران داخلی و خارجی از طعم و عطر این غذای اصیل قزوینی، طبخ آن از حوزه جغرافیایی استان قزوین پا را فراتر نهاده و در حال حاضر در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور مانند تهران، کرج، مشهد، قم و شهرهای شمال کشور طبخ می‌شود.سرو قیمه نثار قزوین در مهمانی‌های بزرگ خانوادگی، ایام عید، مراسم و تشریفات مهم صورت می‌گیرد در حال حاضر، مهارت سنتی پخت قیمه نثار، دانش بومی کشت سنتی گیاهان دارویی الموت، مهارت سنتی پخت حلیم قزوین، مهارت سنتی پخت قرابیه قزوین، مهارت سنتی پخت شیرینی حاج کریمی قزوین، مهارت سنتی پخت شیرینی بهشتی قزوین، باقلوای سنتی قزوین و مهارت سنتی پخت شیرینی اتابکی یا ولیعهدی قزوین مورد بررسی قرار گرفته تا با تایید اعضای شورا این آثار در فهرست میراث ملی ناملموس کشوربه ثبت برسد.


قیمه نثار قزوین

از هرچه بگذریم، سخن قیمه نثار خوش تر است


قیمه نثار، از محبوب‌ترین و در عین حال معروف ‌ترین غذاهای سنتی استان قزوین است که طعم خاص و خوشمزه آن تا مدت ها زیر دندان می ماند.شیرین پلو، کوکو شیرین، مرصع پلو، دیماج، آش دوغ قزوین و آش ماش پیازو قزوین به همراه شیرینی های سنتی قزوین نظیر نان چایی، نان برنجی، نازک پسته و باقلوا از دیگر خوشمزه جات مطرح و سنتی قزوین است که هریک به نوبه خود، دارای طعمی بی نظیر است. اما از هر چه بگذریم؛ سخن قیمه نثارقزوین خوش تر است.این غذا که ریشه تاریخی در قزوین دارد، در گذشته غذایی اعیانی بوده و به هنگام حکومت شاه عباس در قزوین، پیش تر از سایر زمان ها، مورد اقبال قرار گرفته بود.

منابع تاریخی در دوره شاه عباس ﻧﺸﺎن می‌دﻫﺪ ﻛﻪ ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ اعم از گاو و گوسفند، ﺑﻴﺶ‌ﺗﺮﻳﻦ ﻣﺼﺮف و ﻛﺎرﺑﺮد را در ﻣﻴـﺎن ﻣـﻮاد ﺧﻮراکی داﺷﺘﻪ و  ﭘﺲ از آن ادوﻳﻪ سپس ﺳﺒﺰیﺟـﺎت وﻏﻼت بیشترین استفاده را داشته است.


منابع غذایی  دوره شاه عباس

غذای دربار قزوین

از آن جایی که قزوین در مسیر جاده ابریشم، به عنوان شاهراه اقتصادی، قرار داشت.به همین خاطر سال‌ها محل گذر تجار و بازرگانانی بود که کالاهای خود را از خاور به باختر می‌بردند؛ از این رو قیمه نثارقزوینی شهرت جهانی یافت و اکثر توریسم ها میل به تست این غذا را از دل و جان خواهانند.



قیمه نثار

رد پای باغستان در قیمه نثار قزوین


باغستان های سنتی قزوین که این روزها نفس های آخرش را می کشد،روزگاری توصیفی از بهشت را برای شهرقزوین، کلید می زد به طوری که ذکریابن محمد بن قزوینی در کتاب آثارالبلاد، در این مورد گفته است: قزوین شهری است مشهور و آبادان، در دشتی پهناور، با خاکی پاکیزه و باغ‌ها و درختان بسیار؛ با بنیادی نیکو ساخته شده و در آن دو شهر است، یکی در میانه‌ی دیگری. شهر کوچک را شهرستان می‌نامند، بارو و دروازه‌ها دارد و شهر بزرگ محیط بر آن شهر کوچک است و آن را نیز بارو و دروازه‌ها است و موستان‌ها و بستان‌ها شهر بزرگ را احاطه کرده‌اند از هر سو و کشتزارها محیط بر باغ‌ها و رزستان‌ها هستند، شهر دو رودخانه دارد یکی را دزج گویند و دیگری را ارنزک!

و یا حتی ناصرخسرو قبادیانی درباره قزوین گفته است:

قزوین را شهری نیکو دیدم، بارویی حصین و کنگره بر آن نهاده و بازارهای خوب، مگر آنکه آب در آن اندک بود. باغستان بسیار داشت، بی‌دیوار و خاک، و بی‌هیچ مانعی از دخول در باغات! هم چنین حمدالله مستوفی نیز این گونه گفته است: قزوین از اقلیم چهارم، هوایش معتدل است، آبش از قنوات است و در آن باغستان بسیار است و هر سال یک نوبت به وقت آبخیز سقی (آبیاری) کنند. انگور، بادام، فستق (معرب پسته) بسیار از او حاصل شود.



اگر چه همواره در تاریخ از رفت و آمد حکومت‌ها، جنگ‌ها و وقایع سیاسی بیشتر خوانده‌ایم و امروزه آثار برجای مانده آن ها را تاریخی می دانیم اما واقعیت این است که تاریخ طیف گسترده‌‌تری را شامل می‌شود و غذا هم بخش مهمی از آن را تشکیل می‌دهد

قیمه نثارقزوین که امروز جزو،یک غذای خوب به حساب می آید به لحاظ استفاده از آجیلات بومی قزوین، در شناسنامه این شهر ثبت شده است. این غذای خوشمزه قزوین، از برنج آب‌کش، گوشت گوسفندی، پیاز داغ، زعفران، زرشک، رب گوجه‌فرنگی و برخی از ادویه‌های خوش‌عطر تهیه می شود، دارای آجیل بومی متشکل از خلال بادام، خلال پسته و خلال پرتغال است که از محصولات باغات سنتی قزوین مورد بهره قرار می گرفت.

سرو کردن غذا


موضوع بسیار بدیهی که در خصوص سفره و آرایش غذا وجود دارد این است که ظاهر غذا، به اندازه مزه آن دارای اهمیت است. شاید به خاطر همین است که می گویند، آدم ها با دهان چشم غذا می خورند. طعم یک غذا به تنهایی نمی تواند مخاطب پسند باشد لذا بو و ظاهر غذا نقش مهمی در میل مخاطب به آن غذا را دارند.

قیمه نثار قزوین نیزعلاوه بر طعم خوبی که دارد از ظاهر دلربایی برخوردار است.ترکیب خلال پوست پرتغال، در کنار زرشک و خلال پسته و بادام ظاهری آرمانی به سفره می بخشد. سرو این غذای خوب، همانند چلو گوشت است. بدین صورت که خورشت آن، لابه لای پلو ریخته می شود و در انتها روی غذا با برنج زعفرانی، زرشک و آجیل مخصوص تزئین می شود.

برای طبخ این غذا نیاز به ادویه مخصوص قیمه نثار است که می توان آن را در عطاری های مطرح و به نام قزوین تهیه کرد. قزوینی ها، معمولا این غذا را همراه با سبزی خوردن تازه، ماست و ترشی میل می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم هنگام سفر به این شهر زیبا، حتما این غذای بی‌نظیر و منحصربه‌فرد و بومی را امتحان کرده و از طعم فوق‌العاده‌ی آن لذت ببرید. اگر تصمیم به سرو غذا در رستوران را دارید، در انتخاب یک رستوران خوب دقت کنید،رستوران آرمانی به عنوان یکی از بهترین رستوران های قزوین،این افتخار را دارد که با یک قیمه نثار قزوینی الاصل پذیرای شما باشد.

رستوران آرمانی قزوین



تلفن تماس : ۰۲۸-۳۳۳۲۱۰۳۰
قزوین، خیابان فلسطین غربی، چهار راه عمران، بعد از جهاد کشاورزی